Okazuje się, że zanim będziemy rozkoszować się filiżanką naszej ulubionej kawy, ta musi przejść dość sporą drogę. Jakie są najistotniejsze aspekty jej pochodzenia i gatunku oraz jak wygląda najważniejszy etap powstawania, czyli kiedy ziarna znajdują się w palarni kawy?

Pochodzenie ziaren kawy

Istnieje wiele etapów przygotowywania ziaren, zanim te zostaną zmielone, ostatnim zajmują się palarnie kawy. Wszelkie kraje, które znajdują się blisko równika mogą pochwalić się produkcją dobrej kawy. Roślina jaką jest kawowiec ma bardzo dużo odmian, natomiast jedynie z dwóch można uzyskać znaną nam wszystkim kawę – jest to robusta i arabica. Chociaż mogą one rosnąć w dość zróżnicowanych warunkach, jednak wyraźnie najlepszy ich wzrost odbywa się w strefie równikowej. Te rośliny bardzo lubią dużą wilgotność powietrza oraz wysokie temperatury. Wspomniana arabica, upodobała sobie wręcz tropikalny klimat oraz górzyste tereny. Może być uprawiana nawet na wysokościach sięgających 2000 metrów! Robusta jednak, potrzebuje wyższych temperatur oraz równinnych terenów. Jej zaletą jest wysoka odporność na działanie różnych szkodników i chorób. W wypadku obydwu tych odmian, na największą skalę uprawia się je w Wietnamie, Etiopii, Brazylii, Peru, Indiach, czy też na Madagaskarze.

Przygotowywanie oraz zbiór kawy – jak to wygląda?

Warto być świadomym tego, że zanim najlepsze kawy znajdą się w naszych dystrybutorach, muszą zostać zebrane na plantacji. Kiedy owoce kawowca są odpowiednio dojrzałe, istnieje możliwość wydobycia z nich ziaren, natomiast ich dojrzewanie jest nierównomierne, dlatego często stosuje się ręczne zbiory. Większe plantacje, stawiają na maszynowe zbiory, dzięki czemu etap ten jest szybszy i efektywniejszy. Kolejno, z owoców trzeba wyłuskać ziarna, a można tego dokonać dwa sposoby – mokry oraz suchy.

Wykorzystując metodę mokrą, skórka i miąższ owoców jest usuwany stopniowe, aby możliwe było uzyskanie czystych ziaren. Gdy te są już odpowiednio oczyszczone, suszy się je na słońcu. Sucha metoda zakłada suszenie całych owoców, co może trwać nawet miesiąc. Po tym, maszynowo zostaje usunięta skóra i miąższ, aż do momentu kompletnego oczyszczenia nasion. Bez względu na zastosowaną metodę, ziarna podlegają jeszcze precyzyjnej selekcji i sprawdzeniu jakości. Dopiero po tym etapie, ziarna mogą trafić do transportu, sprzedaży i palarni kawy.

Jak działają palarnie kawy?

Kiedy ziarna kawy są jeszcze surowe, nie ma szans, aby uzyskać z nich czarny napój o bogatym aromacie – konieczne jest dalsza obróbka. W związku z tym, kolejnym etapem jest transport ziaren do palarni kawy. Nie da się ukryć, że to ta świeżo wypalona kawa jest najsmaczniejsza, stąd proces ten wykonuje się już w krajach, gdzie planuje się ich sprzedaż. Oznacza to, że klient ma szansę otrzymać świeży i aromatyczny produkt.

W palarniach znajdują się specjalistyczne piece, które obsługują roasterzy, którzy profesjonalnie zajmują się obróbką termiczną ziaren kawowca. Stosując przy tym konkretne ustawienie i parametry obróbki, możliwe jest uzyskanie przeróżnych smaków kawy. Pozwala to, na wytwarzanie odmiennych wersji – np. odpowiednie do latte, espresso i innych. Dopiero po odbyciu tej drogi, ziarna mogą być przeznaczone do sprzedaży, gdzie znajdziemy je w postaci ziaren, lub już gotowej kawy zmielonej. Najlepiej stawiać na kawy świeżo palone, które pochodzą z naszych krajowych palarni.